AKCJA  „WZOROWA ŚNIADANIÓWKA” W SZKOLE PODSTAWOWEJ W TARNOWIE PODGÓRNYM

    W  dniach 24-28 kwietnia 2017 r. w Szkole Podstawowej im. Jana Pawła II w Tarnowie Podgórnym odbyła się akcja WZOROWA ŚNIADANIÓWKA.  Skierowana była ona do uczniów klas 0-3, którzy przez cały tydzień przygotowywali wraz z rodzicami zdrowe, kolorowe i smaczne drugie śniadania. Celem projektu, realizowanego w ramach Programu Szkoły Promującej Zdrowie, była zmiana upodobań żywieniowych uczniów naszej szkoły. Dzięki zaangażowaniu dzieci, rodziców i wychowawców udało się zastąpić słodką przekąskę- pełnowartościowym posiłkiem. Dzieci w nagrodę otrzymały naklejki „Wzorowej Śniadaniówki” oraz mogły dumnie zaprezentować swój zdrowy posiłek podczas wspólnych zdjęć klasowych. Fotoreportaż podsumowujący projekt został zaprezentowany w holu głównym szkoły i spotkał się z bardzo dużym zainteresowaniem całej społeczności szkolnej. Mamy nadzieję, że przeprowadzona akcja stała się dobrym impulsem do zmian nawyków żywieniowych naszych uczniów. Bardzo dziękujemy za ogromne zaangażowanie i niesamowite pomysły kulinarne.

Organizatorki akcji: Róża Sawala, Aldona Czubińska i Magdalena Pałka

 

    We wtorek 14 marca 2017 r. uczniowie Szkoły Podstawowej im. Jan Pawła II z klas I-VI po raz kolejny wzięli udział w X edycji Ogólnopolskiego Konkursu Nauk Przyrodniczych „ŚWIETLIK”. Konkurs zorganizowany został przez Fundację Akademia Młodych Odkrywców z siedzibą w Krakowie i miał na celu rozpowszechnianie nauk przyrodniczych, jako ciekawego, fascynującego źródła wiedzy o świecie, dostępnego dla każdego. Tegoroczna edycja cieszyła się dużym zainteresowaniem, zarówno wśród uczniów, nauczycieli jak i rodziców. Konkurs przebiegł w bardzo miłej atmosferze, a wszyscy uczniowie byli bardzo skupieni nad rozwiązywaniem testu. Koordynatorami konkursu w naszej szkole były: Barbara Drab (kl. I-III) oraz Katarzyna Gorzelana (kl. IV-VI). Do konkursu uczniowie przygotowywali się przez wiele miesięcy, wykonując różne doświadczenia i analizując ich wyniki. Po zakończonym konkursie każdy uczestnik otrzymał symboliczny prezent w postaci linijki.

Wyniki konkursu ogłoszone zostaną 16 maja 2017 r.
Wszystkim uczestnikom dziękujemy i życzymy powodzenia!

Światowy Dzień Żywności

    W niedzielę, 16 października 2016 roku, obchodziliśmy Światowy Dzień Żywności.  Tematem przewodnim w tym roku był problem głodu i niedożywienia. Mimo postępu technologicznego, rozwoju rolnictwa, zwiększającej się świadomości społecznej, w XXI wieku głód nadal jest poważnym problemem dla wielu mieszkańców naszej planety. Szacuje się,   że w ostatnich latach ze skrajnym niedożywieniem zmagało się około 805 mln osób.
    W nawiązaniu do tego dnia w  naszej szkole w dniach od 17-21 października przeżywaliśmy Dni Żywności. Inicjatywa wpisała się w ramy projektu „Szkoła Promująca Zdrowie” oraz nawiązywała do Szkolnego Programu Profilaktyki.
    W trakcie tego tygodnia uczniowie naszej Szkoły realizowali tematy dotyczące kwestii głodu na świecie i problemu marnowania jedzenia. Omawiano je na zajęciach z wychowawcą, a także na wybranych zajęciach z przyrody, języka polskiego, religii i etyki. Uczniowie w ich trakcie zdobywali wiedzę, którą dzielili się następnie z młodszymi koleżankami i kolegami. Wykonywali także tematyczne plakaty prezentowane następnie w szkole oraz zdobywali umiejętności pozwalające na rozsądne gospodarowanie żywnością.

 

    W roku szkolnym 2016/2017 Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Tarnowie Podgórnym  podjęła decyzję o przystąpieniu do Wojewódzkiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie.  Jest to program koordynowany przez Kuratorium Oświaty w Poznaniu pod honorowym patronatem MEN.  Edukacja zdrowotna stanowi ważny obszar pracy szkoły, programu profilaktyki oraz programu wychowawczego, a przede wszystkim jest spójna z podstawowym kierunkiem polityki oświatowej Państwa: wychowania do wartości. Zdrowie to nie tylko brak choroby, to stan dobrego samopoczucia fizycznego, psychicznego i społecznego organizmu (taka jest definicja zdrowia według WHO - Światowej Organizacji Zdrowia). 
    Podjęliśmy starania, aby tworzyć warunki sprzyjające zdrowiu Uczniów powierzonych naszej opiece i wszystkich innych osób, które gotowe są z nami współpracować. Dzięki tej współpracy wzrośnie świadomość prozdrowotna społeczności szkolnej, zostaną ukształtowane odpowiednie nawyki prozdrowotne. Efektem realizowanych na rzecz zdrowia działań będzie uzyskanie  Wojewódzkiego Certyfikatu Szkoły Promującej Zdrowie. Certyfikat ten ważny jest 5 lat. Po okresie tym szkoła może podjąć starania o przystąpienie do Krajowej Sieci Szkół Promujących Zdrowie.
    Uzyskanie Wojewódzkiego Certyfikatu Szkoły Promującej Zdrowie poprzedza 3-letni okres przygotowawczy. Podczas tego okresu podejmujemy działania, w które zaangażowana jest cała społeczność szkolna, a które są koordynowane przez specjalnie powołany do tego Zespół ds. promocji zdrowia. Program ten obejmuje bardzo szeroki zakres zadań w sześciu obszarach priorytetowych:

1. Promowanie zdrowego stylu życia, podtrzymywanie zdrowia poprzez aktywność fizyczną.

2. Zdrowe odżywianie i zdrowa żywność.

 3. Higiena osobista oraz otoczenia.

4. Bezpieczeństwo, pierwsza pomoc w nagłych sytuacjach zagrażających zdrowiu.

5. Zdrowie emocjonalno – społeczne oraz edukacja do życia w rodzinie.

6. Zapobieganie uzależnieniom.

   Chcemy być Szkołą, która w szczególny sposób propaguje zdrowy styl życia w społeczności szkolnej i nie tylko, wyposaża uczniów w wiedzę i umiejętności niezbędne do podejmowania wyborów dla poprawy własnego zdrowia, kształtuje poczucie odpowiedzialności za zdrowie własne i innych, prowadzi wszechstronną edukację zdrowotną, włącza do działań prozdrowotnych zarówno uczniów, jak i rodziców.
    Wierzymy, że przekazując uczniom wiedzę o zdrowiu, kształtując odpowiednie postawy możemy ułatwić im prowadzenie zdrowego stylu życia w przyszłości.
    W roku szkolnym  2016/2017, na podstawie analizy potrzeb społeczności szkolnej, zostały wybrane następujące obszary:

1. Promowanie zdrowego stylu życia, podtrzymywanie zdrowia poprzez aktywność fizyczną.

2. Zdrowe odżywianie i zdrowa żywność.

    Zachęcamy do zapoznania się z działaniami podejmowanymi na rzecz ochrony zdrowia poprzez promowanie zdrowego odżywiania oraz wzbogacanie wiadomości na temat zdrowej żywności:

Celem konkursu było upowszechnianie wśród uczniów i wychowanków wiedzy na temat prawidłowego żywienia oraz kształtowanie pozytywnej postawy wobec spożywania zdrowych produktów żywieniowych, przeznaczonych dla dzieci i młodzieży, określonych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w tych jednostkach, w szczególności owoców, warzyw i produktów zbożowych pełnoziarnistych.
Uczniowie mogli zaprezentować swoje pomysły w formie plakatu, komiksu, kartki z kalendarza, ulotki, logo z hasłem reklamowym. Poniżej przedstawiamy niektóre prace:

 

  • Projekt edukacyjny „Poznańska pyra”

    W Szkole Podstawowej im. Jana Pawła II w Tarnowie Podgórnym uczniowie z klas 0-III realizowali projekt edukacyjny pt. Poznańska Pyra. Podczas zajęć lekcyjnych dzieci wykonały różnorodne zadania, dzięki którym bliżej poznały symbol Poznania tzw. poznańską pyrę. Uczniowie mieli okazję zdobyć wiedzę na temat historycznego pochodzenia ziemniaka. Poznali jego budowę, a także wartości odżywcze. Dowiedzieli się wiele ciekawostek na jego temat. Ziemniak posłużył do wykonania wspaniałych prac plastycznych i technicznych oraz był wykorzystany podczas zabaw ruchowych m.in. do „sadzania” ziemniaków. Największą frajdę sprawiło dzieciom szukanie ziemniaków i przyrządzanie z nich pysznych potraw. Uczniowie mieli również możliwość wykonania wielu ciekawych doświadczeń z ziemniakiem w roli głównej. Na koniec każdy uczestnik projektu wykonał ORDER UŚMIECHNIĘTEGO KARTOFELKA.

  • Zdrowy talerz


    Za oknami jesienna plucha, ale my się tym nie przejmujemy, tak jak mówią słowa naszej piosenki „Niech tam leje, niech tam wieje, ja się bawię, ja się śmieję”. Żeby mieć siłę do nauki i zabawy trzeba dbać o swoje zdrowie, dlatego tak ważne jest  to, jak dbamy o swoją aktywność fizyczną i to co jemy każdego dnia!
    W październiku przypominamy sobie o bogactwie owoców i warzyw oraz ich niezastąpionej mocy witamin. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu i tym jak ważny jest ruch dla naszego zdrowia. Mówiąc o zdrowym odżywianiu nasuwa się myśl o „piramidzie żywienia”, jednak postanowiliśmy zainteresować się nową propozycją, jaką jest „talerz zdrowia”.
    Amerykańscy naukowcy z Harvard School of Public Health, pragnąc udoskonalić od lat znaną nam „piramidę”, opracowali „talerz zdrowia”. Ma on w bardziej przejrzysty sposób odzwierciedlać co i w jakiej ilości jest dla nas najlepsze. Podstawą talerza jest codzienna aktywność fizyczna oraz picie wody – minimum 2 litry dziennie. Nie trudno zauważyć, że niemalże połowę „talerza” stanowią warzywa i owoce. Ponad to znajdują się tam produktu zbożowe, zajmujące około jednej czwartej talerza, a także mleko i produkty mleczne, produkty białkowe oraz tłuszcze zajmujące najmniejszą powierzchnię. W odróżnieniu od „piramidy”, tu nie ma miejsca na, uwielbiane przez dzieci, słodycze.
    Autorzy „zdrowego talerza” podkreślają, aby uważnie przyglądać się temu, jakie produkty trafiają na stół. Aby wiedzieć co się je, należy zacząć już w sklepie od uważnego czytania etykiet na opakowaniach. Oprócz tego, wybierając pieczywo warto wziąć ciemne - pełnoziarniste, korzystać z bogactwa kasz, jeść chude mięso i nie zapominać o rybach oraz warzywach strączkowych, które są świetnym źródłem białka. Nie mniej ważne jest mleko i produkty od niego pochodne, których powinniśmy spożywać, aż do czterech porcji dziennie! Pamiętając o zasadzie pięciu porcji warzyw i owoców, nie zapominajmy o musach i 100% sokach stanowiących doskonałą alternatywę.
    A oto nasz „talerz zdrowia”, który z pomocą nauczycieli przygotowały dzieci z „zerówek”.

           

  • Śniadanie daje moc

Ø

Od września 2016 r. uczniowie ze Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Tarnowie Podgórnym realizowali założenia projektu edukacyjnego pt. Śniadanie Daje Moc w ramach którego powstały Klasowe Kluby Śniadanie Daje Moc. Uczestnicząc w specjalnie przygotowanych przez nauczycieli interaktywnych zajęciach, uczniowie zdobywali cenne informacje na temat zdrowego odżywiania. Ponadto dzieci poznały 12 najważniejszych zasad, dzięki którym odkryły, jak określone składniki znajdujące się w produktach spożywczych wpływają na funkcjonowanie ich organizmu.

Projekt został zakończony ważnym wydarzeniem, którym było zorganizowanie 8.11.2016 r. dnia Śniadanie Daje Moc. Na ten dzień uczniowie czekali już od początku projektu, dopytując kiedy nadejdzie i planując jego przebieg. Wszyscy bardzo cieszyli się, że mogą samodzielnie przyrządzić pyszne oraz zdrowe smakołyki. Dzieci przyniosły do szkoły wszystkie niezbędne przybory kuchenne, ale przede wszystkim pełnowartościowe składniki do tworzenia pysznych przekąsek.  No i zaczęło się: pomidor, ogórek, rzodkiewka, sałata - żadne zdrowe produkty nie były dzieciom obce! A im więcej, tym smaczniej. Dzieci przy pracy pamiętały oczywiście o stosowaniu odpowiednich zasad higieny, dlatego przed i po pracy bardzo dokładnie umyły ręce. Dzięki ogromnemu zaangażowaniu naszych uczniów, powstały nie tylko wartościowe, ale i kolorowe kanapki, które smakowały jak nigdy dotąd. Zajęcia zwieńczone były zjedzeniem deseru, samodzielnie przygotowanej sałatki owocowej oraz wypiciem koktajlu truskawkowo – malinowego. Wszyscy świetnie się bawili i dzielili się wynikami swojej pracy z kolegami i koleżankami.

Jesteśmy przekonani, że dzięki realizacji projektu Śniadanie Daje Moc, nawyki żywieniowe dzieci będą lepsze, a wybory produktów bardziej świadome i przemyślane. Wiedza, którą zdobyły dzieci podczas cyklu zajęć pomogła im zrozumieć, że zdrowe odżywianie również może być smaczne.